Sahte İçki Tüketimine Karşı Uyarılar Artıyor
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, sahte içki zehirlenmelerine dikkat çekerek, yılbaşı yaklaştığında merdiven altı sahte alkol üretiminin arttığını söyledi. Özellikle toplu tüketim yerlerinin riskli olduğunu vurgulayan Kırım, vatandaşların içkilerin şişelerini görmek hakkına sahip olduğunu belirtti.
Sahte içki zehirlenmelerinin yılbaşı öncesinde arttığına dikkat çeken Ulaş Kırım, bu dönemde sahte içki üretimindeki artışa dikkat çekti. Yılbaşı kutlamalarının artmasıyla beraber sahte içki üreticilerinin fırsat kolladığını belirten Kırım, sahte içkilerdeki riskin metil ve etil alkolün ayrılamamasından kaynaklandığını söyledi.
Açıkta satılan içkilerin şişelerini görmek istemenin bir hak olduğunu vurgulayan Kırım, tüketicilerin ürünlerin güvenilirliğini sorgulamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulamasının kullanılmasını öneren Kırım, sahte alkolün ciddi sağlık riskleri taşıdığını ve erken müdahalenin önemli olduğunu söyledi.
Evlerde ve toplu tüketim yerlerinde yapılan yılbaşı kutlamalarında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kırım, tüketicilerin ürünlerin tazeliğine ve güvenilirliğine önem vermesi gerektiğini belirtti. Yoğunluk sebebiyle ön hazırlıkların risk oluşturabileceğine değinen Kırım, restoranların ve tüketicilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.