Gürcistan başbakan adayı İrakli Kobakhidze seçim öncesi hükümet programında AB ve NATO’ya entegrasyon, Rusya ile ilişkilerin barışçıl yollarla çözülmesi ve Abhazya ile Güney Osetya topraklarının barışçıl yollarla ‘iadesini’ dış politikadaki temel görevler olarak sıraladı.
“Bir Avrupa Devleti İnşa Etmek İçin” başlıklı program Gürcistan Parlamentosu’na sunuldu. Gürcistan’ın yasama organı 8 Şubat’ta toplanarak Başbakan adayına, hükümet yapısına ve hükümet programına güvenini ifade edecek.
Söz konusu programda şu ifadeler yer aldı:
Program Avrupa Birliği’ne entegrasyon, Rusya-Gürcistan anlaşmazlığının barışçıl çözümünü, ülkenin güvenliğinin ve istikrarlı kalkınmasının sağlanmasını içermektedir. Devletin ana görevi Gürcistan’ın Avrupa Birliği ve Avrupa-Atlantik yapılarına üyeliği, ülkenin toprak bütünlüğünün barışçıl bir şekilde yeniden tesis edilmesi, işgalin kaldırılması, ülkenin daha hızlı kalkınmasını sağlamak için Gürcistan’ın bölgesel ve küresel rolünün güçlendirilmesi olmaya devam etmektedir.
Moskova, Gürcistan’ın Şinval’e yönelik silahlı saldırısının ardından 26 Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya ve Abhazya’nın egemenliğini tanımıştı. Rusya, Gürcistan’ın iki eski özerk bölgesinin bağımsızlıklarının tanınmasının mevcut gerçekleri yansıttığını ve revizyona tabi olmadığını defalarca ifade etmişti. Fakat Gürcistan bu bölgelerin bağımsızlığını tanımayı reddetmektedir.
Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrara ilişkin Cenevre Görüşmeleri Ekim 2008’den bu yana düzenli olarak yapılmaktadır. Ana konulardan biri güç kullanılmamasına ilişkin bir belgenin imzalanmasıdır. Moskova, Şinval ve Sohum ile Tiflis’i anlaşmayı imzalamaya çağırsa da eski özerkliklerinin bağımsızlığını tanımayan Gürcistan, Rusya’nın güç kullanmama yükümlülüğünü üstlenmesinde ısrar etmektedir. Güney Osetya ve Abhazya, Gürcistan’ın anlaşmayı çatışmaya taraf olmayan Rusya ile değil, iki cumhuriyetle imzalaması gerektiğini savunmaktadır.